5 cawan santan(1 1/2 cawan santan pekat dicampur dengan air bagi menjadikan 5 cawan santan)
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh perisa keladi
Pewarna makanan(3 warna)
Sedikit garam
Panaskan santan dan gula sehingga gula menjadi hancur. Sejukkan.
Panaskan periuk pengukus dan pastikan air menggelegak/mendidih dengan api yang kuat.
Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam santan. Masukkan juga garam dan perisa keladi. Tapis.
Bahagikan adunan kepada 4 bekas yang berasingan. 2 senduk untuk setiap adunan berwarna dan 6 senduk yang tidak berwarna..
Masukkan pewarna merah hijau dan puple.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan kukus setiaplapisan selama 5 atau 7 minit(satu mangkuk adunan yang berwarna dapat buat dua lapis dan yang plain/kosong 6 lapis). Bagi lapisan terakhir kukus selama 10 - 15 minit.
Keluarkan dari pengukus dan sejukkan dan bolehlah dipotong.
(Yang ni kak lapis yang pertama warna puple selepas itu plain, warna hijau, plain, merah, plain, merah, plain, hijau, plain, puple.(ada 11 lapis kesemuanya)
cantik betul lapisan kuih tu..
ReplyDelete