translate

Wednesday, 11 December 2013

Asam Pedas Kelantan

Bahannya
3 ekor ikan gelama(potong 2 setiap seekor)
3 biji bendir
1/2sudu besar beras(direndam sekejap dan ditumbuk)
4 biji bawang merah(tumbuk)
1 ulas balas putih(tumbuk)
Sedikit halia(tumbuk)
Seinci lengkuas(tumbuk)
2 biji cili padi(tumbuk)
1/2 inci kunyit(tumbuk)
1/2 sudu besar cili giling
2 batang serai(ketuk)
1/2 cekak daun kesum..sekitar 7 pokok kot..
Sekeping asam gelugur/keping
Air secukupnya
Gula dan garam

Ikan dibersihkan terlebih dahulu dengan dicuci dengan air asam jawa.
Masukkan air dalam periuk dan masukkan semua bahan tumbuk, cili giling, asam keping dan serai.
Masukkan juga ikan, gula dan garam.
Biar sampai mendidih(kacau perlahan-lahan)
Masukkan daun kesum dan bendir.
Rasalah mengikut kesukaan masing-masing.
Biar air/kuahnya menjadi mesra kesemuanya.
Bolehlah diangkat.

2 comments:

  1. Asam pedasss... apa jenis pun, memang tak pernah menjemukan!

    ReplyDelete