Bahannya
400gm tepung gandum
125gm taufu lembut
2 sudu susu tepung
1 biji telur
150ml air suam
3 sudu besar shorterning
3 sudu besar gula
2 sudu teh yis
1/2 sudu teh garam
1 st baking powder
1.kalau guna BM masukkan semua bahan dan tekan On ajalahhh.Pergi kaedah 3.
2.Kalau uli tangan masukkan semua bahan dan ulilah hingga tak melekat kat tangan(sekejap sahaja dan bukannya uli betul-betul) dan seterusbya masukkan dalam plastik dan ditekan dan digolek2 selama 5 - 8 minit. Keluarkan dan diuli semula sekejap dan masukkan dalam bekas bertutup (kalau kak cuma tutup dengan plastik raping dan letakkan di atas permukaan atas oven kita yang sedang dipanaskan dengan suhu sekitar 160C selama 1/2 jam(kak alas dengan redai besi kek kita tu di atas permukaan oven tersebut)...Peringatan JANGAN letak dalam oven tapi di ATAS oven kita tu...
3. Apabila sudah kembang ditumbuk2 dan diuli semula dan di bulat2kan dan dibiarkan selama 10 minit(letak bulatan donat ini di dalam dulang yang beralas kertas kek.
4. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan.
5.Toppingkan dengan keju dan ditabur dengan parutan cheddar.
Krim keju leleh
Lapisan keju
250gm krim cheese
200gm whippng creme
3 sudu besar gula kastor
Parutan cheddar
Putar krim cheese sehingga sedikit kembang dan masukkan gula. Putar.
Masukkan whipping creme dan putar sehingga kelihatan putih dan berkrim.
dah lama tak makan donut....teliur mak buyung nengok donut ni....huuhuh
ReplyDelete