translate
Friday, 6 December 2013
Red Velvet Keju Leleh
Kek red Velvet
3 sudu besar susu tepung dibancuh dengan air bagi menjadi 180ml air susu
2 sudu besar jus lemon
Keduanya diperap seketika bagi menjadi buttermilk
330 gm tepung gandum
3 sudu teh baking powder
3 sudu besar tepung susu
3 sudu besar serbuk koko
210gm gula kastor
5 biji telur
250gm mentega
1 sudu besar Pewarna merah
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar cuka
Putar mentega dengan gula hingga kembang. kemudian masukkan telur satu persatu.
Ayak tepung gandum, baking powder, serbuk koko, susu tepung dan , sebanyak dua kali.
Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam adunan berselang seli dengan buttermilk sehingga habis sambil memukul dengan kelajuan sederhana. Tambahkan juga pewarna merah.
Campurkan baking powder dengan cuka dalam mangkuk kecil. Kacau dan pastikan ianya berbuih.
Segera masukkan ke dalam adunan dan kacau biar sebati.
Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan margerin dan dialas dengan kertas kek
Bakar dalam oven dengan suhu 170C dan selama 50 minit.(pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu dan untuk mendapatkan kek yang tidak merekah lakukan proses pembakaran dengan menggunakan api bawah dahulu selama 10 minit dan bertukar kepada api atas dan bawah masa yang selebihnya)
Apabila kek sudah masak sejukkan.
Lapisan keju
250gm krim cheese
200gm whippng creme
3 sudu besar gula kastor
Putar krim cheese sehingga sedikit kembang dan masukkan gula. Putar.
Masukkan whipping creme dan putar sehingga kelihatan putih dan berkrim.
Sapu atas kek tadi dan boleh juga ditabur dengan parutan cheedar.
Simpan di dalam peti sejuk seketika.
cara buat kek dan prosesnya boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2013/03/green-velvet-cheese-cakestep-by-step.html
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
rasa cam nak try jgk...thanks share recipe
ReplyDeletebestnya kalau saya boleh buat kek keju leleh nie,tp?...mcm2 je alasan kan!kalau nk seribu daya,kalau x nk seribu dalih kan..
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDelete