translate

Monday, 9 December 2013

Fruit Pastry Cake

Sumber resepi dari Siti Hajar Idris..tq banyak2

Bahannya
100gm mentega
150gm gula asing - kak guna gula halus
3 sudu besar sour creme
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar jus lemon
Parutan kulit lemon(kak guna sebahagian dari sebiji)
210gm tepung naik sendiri - kak guna tepung gandum campur 3 sudu kecil baking powder dan ayak 2 kali.
1 sudu teh baking powder - kak tak masukkan.
Buah peach dalam tin
Buahan segar yang dipotong2 - kak tak letak sekadar letak ceri merah dan hijau

Putar mentega, gula dan krim masam.  Sehingga kembang.
Masukkan telur satu persatu.  Putar.
Masukkan esen vanila, jus lemon dan parutan kulit lemon.  Putar.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil memutar dengan perlahan.
Masukkan ke dalam bekas dan hiaskan dengan buah-buahan tadi..caranya letak potongan buah tersebut jangan ditekan..jadilah seperti kakyah ni..habis tenggelam bila kek menaik semasa membakar.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170C selama 1 jam atau sehingga masak.(15 minit terakhir tutup bekas dengan aluminium foil bagi mengelak bahagian atas hangit/buahan menjadi kering.
Buahan tadi termasuk peach pastikan telah dilap terlebih dahulu.

No comments:

Post a Comment