translate

Saturday, 14 December 2013

Home Made Fish Ball

500gm ikan dori(boleh beli kat dingin beku pasaraya)
Seulas bawang merah
Seulas bawang putih
Serbuk lada sulah secukupnya
1 sudu teh soda bicarbonat
6 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung ubi kayu
Garam secukupnya
60ml air sejuk dari peti ais
Sedikit gula

Apabila ikan sudah cair bekunya, rendam seketika dalam larutan cuka yang bercampur dengan air(untuk menghilangkan bau hanyir ikan tersebut)
Jikalau menggunakan food processor, masukkan semua bahan dan kisar sehingga hancur dan lumat.
Kalau cara biasa tumbuk/blend isi ikan dan bawang-bawang tersebut dan campurkan kemudiannya dengan bahan lain.  Adun dengan air biar sebati.
Masak air(air lain dan dalam jumlah yang agak banyak/separuh periuk yang kita gunakan sehingga mendidih.
Basahkan tangan dan gintillah adunan tersebut berbentuk bulat.
Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih tersebut dan ianya akan masak apabila ketulan akan mula timbul.
Ceduk/ambil fish ball dan masukkan ke dalam penapis untuk disejatkan lebihan air yang ada padanya.
Boleh digunakan pada bila-bila masa dan hidangan.

Fish ball
Tepung tempura
Putih telur
Serbuk lada sulah
Sedikit serbuk kunyit(1/4 sudu teh)
Air secukupnya

Adun bahan tersebut(kecuali fish ball) dan celup fish ball dan digoreng dalam minyak yang agak banyak sehingga kekuningan.

Kalau tiada tepung tempura bolehlah menggunakan adunan seperti
3/4 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
Serbuk lada sulah
Sedikit serbul kunyit
Telur putih(dr sebiji)
Air secukupnya.

1 comment:

  1. Salam Kak Yah...homemade fish ball ni kalau campur sekali dengan mee sup mesti sedap kan. InsyaAllah ada kesempatan nak try buat. :)

    ReplyDelete