Bahannya
Sebiji labu dikupas sebahagian kulitnya dan dibersihkan serta potong mengikut ruasnya.
1 sudu teh kapur dibancuh dengan air
Rendam labu biar mencecah keseluruhannya dan masukkan bancuhan air kapur tadi. Biarkan selama 1 jam.
Basuh dan toskan.
2 helai daun pandan
2 keping gula melaka(kampung punya)
Beberapa sudu besar gula(bergantung)
Beberapa kuntum bunga cengkih
Sedikit garam
Susun labu tadi di dalam periuk dan masukkan daun pandan(simpul dahulu), gula melaka dan sedikit gula serta garam.
Kak masukkan juga beberapa kuntum bunga cengkih.
Masak atas api yang perlahan.
Gabungan bahan ini akan mengeluarkan air yang berfungsi mengempukkan labu tersebut.
Masak sehingga labu mengecup dan masak.(ambil masa yang agak lama juga mungkin 1 jam)
Boleh dimakan begitu aje atau bersama santan pekat.(dimasak dengan sedikit garam dan bancuhan tepung jagung)
kak ruby belum pernah mkn lg ni.....nak try lah yah
ReplyDelete