8 biji lada hijau(belah memanjang dan dibuang bijinya)
4 ekor ikan selayang(sesetengah orang panggil ikan sardin) - diambil isinya
Sebiji telur
Secawan kelapa parut putih
4 biji bawang merah
Seulas bawang putih
Sedikit halia(suku inci halia)
1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu besar biji lada hitam
1 sudu besar gula(ikut kesukaan)
Sedikit garam
Daun kadok(jika ada)
Lada hitam ditumbuk biar sedikit hancur. Masukkan gula dan garam. Tumbuk.
Masukkan bawang merah, putih dan halia. Tumbuk.
Bila kesemuanya sudah lumat/hancur masukkan isi ikan. Tumbuk lagi.
Masukkan kelapa parut. Tumbuk biar nampak sebati kesemuanya.
Keluarkan dan masukkan ke dalam bekas lain.
Pecahkan telur dan dikacau biar sebati.
Masukkan campuran bahan ini ke dalam lada hijau tadi(kalau bimbang tangan akan panas proses membuang biji lada dan mengisi solok ini dilakukan dengan memakai sarung tangan plastik)
Susun daun kadok biar menutupi dasar periuk.
Masukkan solok dengan menyusun bahagian belahan lada berisi solok kedudukannya di atas.
Tuang santan biar mengenai lada-lada tadi. Pastikan santan mencukupi dan tidak kering bila kita memasaknya nanti.
Masak dengan api yang perlahan sehingga lada menjadi layu dan kelihatan isinya pejal dan masak.
sedap nyer solok........
ReplyDelete