Sumber Resepi Kulit Untuk Pai : Che Mat Gebu
Kulit
300gm tepung gandum
115gm mentega (potong dadu)
60gm shortening(potong dadu)
1/2 sudu besar gula ising
1/3 sudu teh garam
3 - 4 sudu besar air sejuk
1 biji kuning telur
1/4 sudu teh esen vanila
1 sudu besar susu segar
Satukan ketiga-tiga bahan tersebut.
Campurkan bersama tepung dengan gula dan garam.
Masukkan mentega dan shortening.
Gaulkan kesemua bahan supaya menjadi serbuk roti(gaul dengan hujung jari sahaja dan naik ke atas)
Masukkan air sejuk dan campuran telur.
Uli supaya menjadi doh yang lembut.
Masukkan ke dalam plastik dan simpan dalam peti ais selama 20 minit.
Keluarkan dan bahagikan ke pada 2 bahagian.
Canai doh menggunakan 2 keping plastik(bawah doh dan atas doh)
Masukkan ke dalam bekas pai dan kemaskan.
Masukkan inti pai epal dan ketulan doh yang satu lagi dicanai seperti yang pertama dan digunakan untuk menutupi permukaan pai(boleh guna kreativiti sendiri)
Sapu dengan telur yang telah dipukul dengan sedikit susu segar/cair di atas permukaannya.
Bakar selama 40 minit dengan suhu 170C atau sehingga masak.
Inti pai
6 biji buah epal(kepas kulit dan potong kecil)
100gm gula perang
1 sudu besar gula kastor
Sebatang kulit kayu manis
50gm kismis(opsyen)
30gm valnut(cincang(opsyen)
1/2 sudu besar tepung jagung
50gm air
Masak epal bersama gula perang dan kastor hingga gula hancur. Masukkan kulit kayu manis, kismis dan valnut. Masak sehingga epal empuk. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kacau seketika sehingga pekat.
akk imah amek resepi ea..ad masa in shaa allah nak cuber bwat
ReplyDelete