translate

Monday, 13 January 2014

Donut Labu

Bahannya
500gm tepung gandum
1/4 biji labu(rebus dan lenyek)
3 sudu besar susu tepung
4 sudu besar gula
3 sudu besar shortening
2 sudu besar taufu lembut
1 sudu kecil baking powder

Sepeket yis mauripan(11gm)
1 biji Telur(pukul dengan garfu)
Air
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan salutan
Gula pasir halus

Masukkan telur dalam mangkuk, masukkan susu pekat dan air.  Biar sukatan menjadi lebih kurang 170ml.
Masukkan yis dan biarkan sehingga berbuih.

Dalam bekas lain, masukkan tepung, baking powder, labu taufu lembut, gula, shortening dan susu tepung...Biar bercampur.
Bulatkan lubang di tengahnya.  Masukkan cecair tadi dan adun biar menjadi ketulan yang kasar.
Masukkan dalam beg plastik dan lenyekkan selama 5 minit.
Cara mengulinya boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2013/05/donat-mayoniscara-menguli-tangan.html
Masukkan adunan ke dalam bekas/mangkuk besi dan perap seperti yang telah dirujuk tadi.
Bila adunan telah kembang tumbuk dan buat ketulan yang kecil(dapat dalam sekitar 25 biji)
Lubangkan ditengahnya dan letaknya pada dulang yang telah di sapu sedikit tepung.
Apabila sudah mengembang(20 minit) goreng dengan minyak yang banyak(api perlahan)
Apabila kekuningan angkat dan toskan.
Salut dengan gula pasir halus.

2 comments:

  1. Favourite kakpb labu ni....tapi sygnya kakpb sorang je, org lain dlm rumah ni...hemm

    ReplyDelete
  2. Tanye sikit boleh, donut labu ngan roti labu sama resepi..meaning, Kalo resepi roti pun boleh buat donut jugak? Saya mmg biasa buat roti, tapi selalu fail buat donut..

    ReplyDelete