Bahannya
500gm tepung gandum
100gm carrot(sagat)
2 sudu besar susu tepung
4 sudu besar gula
3 sudu besar shortening
2 sudu besar water roux
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
Sepeket yis mauripan(11gm)
1 biji Telur(pukul dengan garfu)
Air
2 sudu besar susu pekat manis
Cara membuat water roux
50gm tepung gandum
250ml air
Masak atas api yang perlahan sehingga pekat. Sejukkan.
Bahan gliss
Kuning telur(pukul dengan garfu)
Masukkan telur dalam mangkuk, masukkan susu pekat dan air. Biar sukatan menjadi lebih kurang 250ml.
Masukkan yis dan biarkan sehingga berbuih.
Dalam bekas lain, masukkan tepung, baking powder, bread improver, gula, shortening dan susu tepung...Biar bercampur.
Bulatkan lubang di tengahnya. Masukkan cecair tadi dan adun biar menjadi ketulan yang kasar.
Masukkan carrot, biar bercampur kesemuanya. Masukkan dalam beg plastik dan lenyekkan selama 5 minit.
Cara mengulinya boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2013/05/donat-mayoniscara-menguli-tangan.html
Masukkan adunan ke dalam bekas/mangkuk besi dan perap seperti yang telah dirujuk tadi.
Bila adunan telah kembang tumbuk dan buat ketulan yang kecil(60gm)
Masukkan dalam bekas yang telah disapu margerin dan dialas kertas kek.
Susun doh roti dalam loyang yang sesuai.Biarkan doh naik sekali ganda dan sebelum membakar sapu atasnya dengan kuning telur. Bakar dengan suhu 160C selama 20 minit.
Separuh masa membakar tutup atas roti dengan aluminium foil bagi mengelak permukaan atasnya hitam.
sejukkan atas redai dan tutup dalam bekas kedap udara.
P/s..Untuk adunan ini kakyah masukkan inti daripada lebihan filling roti boy. Agak sedap juga rasanya...
Filling
200gm mentega
70gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
Pukul/putar semua bahan sehingga kembang.
Assalamualaikum Kak Yah...
ReplyDeletenampak sedap & menarik roti...resepi pun agak mudah jgk yer..