translate

Friday, 3 January 2014

Gulai Kuning Ikan Merah


Ikan merah dibersihkan dan dilumur dahulu dengan air asam jawa dan dibersihkan semula.
5 ulas bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
1/2 inci halia(kisar)
1 sudu besar cili giling
4 biji cili padi(kisar)
1/2 inci kunyit(kisar)
2 batang serai(ketuk)
1 keping asam gelugur/keping
2 cawan santan
Gula dan garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis

Tumis semua bahan kisar sehingga naik wanginya.
Masukkan cili giling dan kacau seketika.
Masukkan serai.  Kacau.
Masukkan santan dan ikan.
Masukkan juga asam gelugur, gula dan garam.
Biarkan sehingga mendidih.
Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

P.s  Masak biar sedikit lama supaya isi ikan menyerap rasa masin manis kuahnya...

No comments:

Post a Comment