translate

Friday, 10 August 2012

Kuih Tahi Itik

Bahan-bahannya
10 biji putih telur
500ml santan
400gm gula pasir
100gm tepung pulut
150gm tepung beras
Sehelai daun pandan(dicarik-carik)

Caranya
Campurkan semua bahan dan kacau atas api sehingga masak dan nampak sedikit berkilat.
Biarkan sejuk.
Bulatkan atau boleh dibentuk mengikut kesukaan sendiri.

3 comments:

  1. Kuih tahi itik merupakan kuih tradisional negeri kelantan dan juga Trengganu..Walaupun namanya agak unik kuih ini menjadi pendamping kepada kuih jala mas..yang terkenal dengan rasanya yang manis.

    ReplyDelete
  2. salam kak yah..
    rindunya nak mkn kuih tahi itik ni... lama sungguh tak jupe... seingat sy zaman sy sekolah rendah dulu ma pernah buat.. spt kata anonymous di atas mmg kawan rapat si jala emas atau buah tanjung juga sebabnya kuning telur dibuat jala emas atau buah tanjung manakala putih telur jadikan kuih tahi itik.. hehe...

    ReplyDelete
  3. Nostalgia ni kak yah ooiiii....rasa nak buat jiga la..

    ReplyDelete