translate

Tuesday, 21 August 2012

Bihun Sup Perut

Setengah kilo perut
3 ulas bawang putih(diketuk)
2 inci halia(diketuk)
1/5  kiub tomyam
Sebatang serai(diketuk)
Gula dan garam

Beehun
Sebungkus behun(dicelur)
Sawi(dipotong dan dicelur)
Taugeh(dicelur)
Daun sup(dipotong)
Cili merah(dipotong)
Bawang goreng
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Limau nipis

Perut dibersihkan dan direbus.Bila airnya mendidih, angkat dan buang airnya.
Masukkan air yang lain ke dalam perut dan rebus semula.  Masukkan juga serai, bawang putih, halia dan kiub tomyam.  Rebus biar betul-betul empuk.  Masukkan gula dan garam.  Keluarkan perut dan potong kecil-kecil.  Airnya ketepikan dahulu.
Celur behun dengan sedikit garam hingga masak.  Toskan airnya.
Gaulkan behun bersama sawi, taugeh, daun sup, bawang goreng, perut, lada merah, lada sulah dan lada hitam.
Dimakan bersama kuah sup perut tadi yang telah diperah dengan limau nipis(panaskan semula kuah sup sebelum dihidangkan)

1 comment: