translate

Thursday 16 August 2012

Dalca Campur

Daging, dan paru-paru(ikut kesukaan seberapa banyak)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
rempah kasar(kulit kayu manis(1), pelaga hindi(3) dan bunga lawang(2)
4 sudu besar Rempah kari Alagapas/babas
1 sudu besar kacang dal
Setangkai daun kari
1 sudu besar cili giling
2 biji cili merah
Beberapa batang ketiak jagung
2 biji kentang
Beberapa biji bendir
4 cawan santan
Air asam jawa(2 sudu besar)
Gula dan garam

Daging dipotong kecil-kecil sementara paru-paru direbus. Seterusnya dipotong kecil.
Tumis daun kari bersama rempah kasar,serta  bawang-bawang dan halia yang sudah diblender. Biarkan sehingga naik wanginya dan seterusnya masukkan cili giling.  Biarkan seketika.  Selepas itu masukkan serbuk kari dan biarkan sekejap sambil dikacau dan seterusnya masukkan daging yang telah dipotong kecil tadi ,masukkan juga kacang dal yang telah direndam seketika dan masukkan sedikit air, kacau dan tutup periuk supaya daging mudah empuk dan pastikan jangan hangit.(guna api yang kecil)- kalau nak guna periuk tekanan pun okey.Apabila daging empuk boleh masukkan peparu  yang telah dipotong kecil tadi. Seterusnya masukkan air asam jawa, gula dan garam.  Masukkan santan dan ubi kentang.  Biar sedikit mendidih. Masukkan cili merah/hijau, ketiak jagung dan bendir.  Masaklah sehingga dalca kita naik minyak dan menjadi kelihatan cantik.

No comments:

Post a Comment