translate

Thursday, 23 August 2012

Nasi Kerabu Goreng



Bahan-bahannya
4 cawan nasi
3 ulas bawang putih(diketuk)
3 biji cili padi(potong nipis)
1 sudu besar sos tiram
Udang segar
Isi daging ayam
Telur
Lada sulah
Lada hitam

Bahan lebihan nasi kerabu
1/2 cawan sambal kelapa (yang kita makan dalam nasi kerabu)
Ulaman nasi kerabu(yang mesti ada..bunga kantan, serai dan daun limau purut)
Gula dan garam secukupnya

Caranya
Tumis bawang putih dan cili padi.  Bila naik bau masukkan telur dan kacau.
Masukkan ayam dan udang serta lada sulah.  Kacau dan masukkan juga sos tiram.
Masukkan gula dan sedikit garam.  Masukkan nasi, sambal kelapa dan ulaman yang telah dihiris halus tadi.
Masukkan serbuk lada hitam.  Kacau biar sekata.

Cara membuat sambal kelapa/ikan(yang ini sukatan yang banyak untuk makan nasi kerabu)
Bahan-bahannya
4 atau 5 ekor ikan selayang yang sederhana besarnya.
4 atau 5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
sedikit halia
sebatang serai
1 sudu besar lada hitam
1 cawan kelapa(digoreng dengan api yang kecil sehingga bewarna keperangan)
4 atau 5 keping asam keping
gula dan garam

cara-caranya
1. Ikan dibersihkan dan direbus bersama asam keping dan garam Sejukkan
2. Buang tulangnya dan menggunakan tangan dihancurkan isi ikan tersebut dan selepas itu digoreng kering seketika(boleh juga semasa digoreng ini dimasukkan sedikit lada sulah)
3. Bawang merah, putih, halia dan serai(potong kecil2 dahulu) ditumbuk bersama lada hitam. Apabila lumat masukkan gula dan garam.Hancurkan.
4. Kelapa yang telah digoreng tadi ditumbuk(jika ianya agak kasar) kemudian masukkan bahan yang ditumbuk  dan isi ikan yang digoreng kering tadi(simpan sedikit untuk dicampur semasa kita hendak makan nasi kerabu). Gaulkan semuanya.
5. Rasalah (kalau tidak cukup rasanya masukkan garam dan ajinomoto(jika mahu).
6. Bawang besar dihiris dan diramas-ramas sebelum dimasukkan dalam sambal ikan kita tadi.



No comments:

Post a Comment