translate
Thursday, 2 August 2012
Soto
2 keping dada ayam
Ketulan bahagian tulang ayam(wing, tengkuk/leher dan sebagainya)
3 ulas bawang putih(diketuk)
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Lada sulah
2 sudu besar bawang goreng
Sebatang serai
Gula dan garam
Rebus kesemua bahan sehingga betul-betul mendidih dan keluarkan bahagian dada ayam tadi.
Carik-carikkan isinya(halus-halus) dan digoreng tanpa minyak .(masukkan sedikit serbuk lada sulah)
2 Kentang(direbus dan dibelah 4 atau 6)
Lada merah(dihiris nipis)
Bebola ikan(digoreng)
Tauhu(digoreng dan dipotong kecil)
Daun sup(dipotong kecil)
Saun(digoreng dengan minyak)
Sawi(dipotong dan dicelur)
Telur rebus
Nasi impit(dipotong kecil)
Kicap pedas
2 biji bawang merah
Seulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
4 sudu besar gula
4 biji cili padi
2 biji limau nipis diambil jusnya
2 sudu besar bawang goreng
Blender semua bahan tersebut.(lebihan boleh disimpan dalam peti sejuk dan dimakan dengan mee kari, sebagai pencecah ikan bakar dan sebagainya)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment