translate

Saturday 20 October 2012

Sambal Tumis Kerang

300gm isi kerang
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Setengah labu bawang besar
4 sudu besar cili giling
Sedikit belacan
2 sudu kecil asam jawa
Setengah keping gula melaka
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Isi kerang dibersihkan dan ditoskan.
Bawang merah, putih dan halia diblender.
Panaskan minyak dan tumislah bahan blender dan masukkan cili giling.  Tumis biar betul-betul naik minyak, kemudian masukkan belacan.  Kacau lagi dan seterusnya masukkan gula melaka dean air asam jawa.
Masukkan isi kerang.  Kacau hingga masak dan berminyak.
Masukkan gula, garam dan bawang besar yang telah dipotong nipis.
Bila nampak sedikit berkilat bolehlah diangkat.

3 comments:

  1. sedapnya tgk sambal kerang nih..mau berpinggan2 kita makan klu cmnih..

    ReplyDelete
  2. kak sebenarnya kurang suka beli isi kerang..kak cerewet tengok isi kerang bercampur dengan bahan2 lain yang kurang memuaskan..kak mesti pastikan benda ini betul2 bersih..tapi anak dan suami suke..nasibla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yah, maaf nak mencelah sedikit. Sayapun memang cerewet dengan isi kerang ini. Saya sememangnya tak suka beli isi kerang yang telah siap dikopek. Lebih baik beli kerang dan rebus sendiri, kemudian baru dikopek. Kerang yang direbus lebih sedap dimasak jika dibandingkan dengan isi kerang yang masih berdarah yang kita beli di pasar atau pasar raya.

      Delete