translate

Thursday 28 March 2013

Kek Lumut


Sumber dari Dayang Jack.
10 biji telur
450gm mentega
3/4 cawan gula kastor
2 cawan nestum(yang telah dikisar)
1 cawan serbuk almond
1 cawan horlick
1 cawan tepung hongkong(tepung pau special)
2 sudu teh esen vanila
1 botol emulco pandan
Pewarna hijau
1 cawan susu pekat manis

Panaskan pengukus terlebih dahulu.
Putar mentega dengan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu hingga habis(putar)
Masukkan esen vanila dan emulco dan pewarna hijau tadi.Kacau
Masukkan susu dan seterusnya bahan-bahan tepung tadi sedikit demi sedikit..  Kacau sebati.
Masukkan dalam loyang yang telah disapu margerin dan dialas dengan kek kek.
Tutup bahagian atas loyang dengan kertas aluminium dan kukus selama 4 jam
Guna api sederhana.
Kalau air berkurangan tambah dengan air yang panas.

1 comment: