translate

Saturday, 7 June 2014

Jejari Puff(Berbadam Manis)

Terima kasih kepada Ida Osman atas perkongsian resepi.

Bahannya
Sebungkus puff pastry(jenama KAWAN) Potong 4 memanjang
30gm putih telur
110gm gula ising
1/4 sudu teh esen badam
Sedikit garam
Hirisan badam
1 sudu kecil jus lemon

Susun kulit puff atas loyang.
Pukul putih telur dan garam hingga sedikit kembang.
Masukkan gula ising.  Pukul hingga pekat/kembang.
Masukkan esen badam dan jus lemon. Putar seketika.
Sapu adunan ke atas kulit puff.  Tabur hirisan badam.
Bakar selama 5 minit dengan suhu 200C dan alih ke suhu 160C dan bakar lagi selama 15 - 20 minit atau sehingga masak kegaringan.
Bila jejari sejuk simpan dalam bekas bertutup.

3 comments:

  1. as salam kakyah, macam sedap lah jejari ni teringin jugak nak buat , nak copy resepi ya

    ReplyDelete
  2. sukanya makan puff..nak beli lah nanti..

    ReplyDelete