translate

Wednesday, 11 June 2014

Kuih Bakar Daging

Resepi ini saya ambil dari blog Mat Gebu dan sumbernya dari Kak Jee(Fauziah Samad)..Terima Kasih Banyak-Banyak Atas Perkongsian Resepi Yang Cukup Sedap..Buat Setiap Hari Pun Tak Puas Makan...

Bahannya
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan
180ml air
3 biji telur(gred A)
Secubit garam
Setitik pewarna kuning
2 Sudu besar gula(yang ni kakyah tambah..kitakan kelantan..tapi tak manis)
Minyak sapi(untuk diletak dalam acuannya nanti)

Caranya
Bender semua bahan.(kecuali minyak sapi)
Panaskan acuan di atas dapur dan masukkan 1/4 sudu besar minyak sapi.  Biarkan cair.
Masukkan adunan 3/4 daripada acuan tersebut. (gunakan api yang sederhana)
Biarkan hampir masak dibahagian tepi acuan.  Masukkan inti daging.  Tutup acuan seketika.
Sementara itu panaskan oven.  Masukkan acuan ke dalam oven dan masak sekitar 15 minit dengan suhu  190C(guna api atas sahaja)

Inti daging
Bahannya
150gm daging kisar(yang ni kakyah hanya potong kecil2 sahaja)
3 ulas bawang putih(mayang)
1 labu bawang besar(dadu)
Daun Sup(cincang)
3 sudu besar bawang goreng
2 sudu besar rempah kari daging
Sebiji cili merah(dadukan)
Sedikit air
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bawang putih.
Masukkan serbuk kari dan sedikit air.
Masukkan bawang besar.  Kacau biar layu.
Masukkan daging.  Masukkan gula dan garam.
Bila nampak dan masak masukkan daun sup, bawang goreng dan cili merah.
Bolehlah diangkat.

2 comments:

  1. ni macam talam berlauk sikit kan..lama dah tak makan.homemade jgk sedap..

    ReplyDelete