Bahannya
4 cawan nasi
5 ulas bawang putih(ketuk)
2 biji cili padi(potong kecil)
3 sudu besar sos tiram
udang segar(kupas kulit dan biarkan ekornya)
sotong (potong )
Isian daging ayam(potong kecil)
Carrot(potong memanjang)
Lada benggala(potong berpetak)
sebiji telur
3 sudu besar sayuran campur(mix veg)
Lada sulah, gula dean garam
Sedikit minyak untuk menumis
Caranya
Panaskan minyak dan tulis bawang putih bersama cili padi.
Masukkan telur dan kacau biar telur hancur.
Masukkan udang, sotong dan ayam(masukkan lada sulah di atas lauk ini sebelum kita mengacaunya)
Bila kelihatan sedikit masak, masukkan sos tiram. Masukkan gula dan garam.
Masukkan sayuran campur, carrot dan lada benggala. Kacau.
Masukkan nasi dan kacau biar agak lama sikit, biar mesra semuanya, Rasa dan tambah sedikit garam dan bahan perasa jika perlu. Kacau biar mesra semuanya.
Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment