translate

Tuesday, 3 June 2014

Roti Daging BlackPepper

Doh Roti
500 gm tepung gandum
4 sudu besar gula kastor
2 sudu besar tepung susu
2 sudu besar water roux
2 sudu besar shortening
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1/4 sudu teh garam

1 biji telur(pukul dengan garfu)
2 sudu besar susu pekat/tepung
Campur dengan air suam agar menjadi 280ml
Sepeket yis (11 gm)
Biarkan sedikit berbuih

Cara membuat water roux
25gm tepung gandum
125ml air
Masak dengan api perlahan sehingga pekat dan sejukkan.

Sos
Sos Tomato
Sos Cili
1 sudu teh serbuk lada hitam
Kacau sebati semuanya.
Bagi yang ada BM, uli mengikut aturannya.
Cara menguli tangan:
Masukkan tepung,shortening, susu tepung, garam, gula, baking powder dan bread improver.
Lubangkan ditengahnya dan tuang cecair yis tadi.
Uli biar sebati(doh yang kasar)
Adunkan supaya menjadi doh yang kasar.
Masukkan dlm plastik dan lenyekkan selama 5 minit.
Keluarkan dan uli semula supaya menjadi doh yang bulat.
Masukkan dlm bekas mangkuk  dan tutup dengan plastik pembungkus makanan.
Biarkan di tempat yang agak panas selama 30 - 40 minit atau adunan naik sekali ganda.
Apabila adunan sudah naik, tumbukkan adunan untuk memngeluarkan angin di dalamnya.
Bulatkan doh semula.
Bahagikan doh kepada ketulan yang kecil(sekitar 20 biji)
Bulatkan doh dan canai setebal 1/2 inci. Alaskan dengan kertas cupcake.  
Sapu/topping dengan sos dan letak inti daging blackpapper.
Biarkan selama 20 minit/doh mengembang semula.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, selama 25 minit bersuhu 170 - 180C.

Inti(daging black pepper)
Bahan-bahannya
200gm daging(dipotong kecil memanjang dibasuh dan ditoskan)
1 sudu teh lada hitam(ditumbuk)
3 biji bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
Garam dan sedikit gula
Sedikit cuka

Gaulkan semua bahan pada daging dan perap seketika

Bahan tumis
3 ulas bawang putih(mayang halus)
Selabu bawang besar(potong dadu)
1/2 biji biji lada benggala(potong dadu)
1 sudu teh lada hitam(tumbuk)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
Cendawan dalam tin(potong kecil)
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan masukkan daging
Pastikan goreng sampai daging empuk.
Masukkan lada hitam. sos tiram dan kicap.
Masukkan lada benggala dan bawang besar dan cendawan.
Kacau seketika dan angkat.

1 comment: