Bahannya
2 keping bihun cap faiza(setengah bungkus)(direndam hingga lembut)
Segengam mee kuning(basuh dan toskan)
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah kecil
Sebiji cili padi
Isi ayam(potong kecil)
Udang segar(kupas kulit dan dibiarkan ekornya)
2 keping fish cake(potong kecil)
2 biji buah tomato(setiap satu potong 4)
3 sudu besar sayur campur
Setengah labu bawang besar(potong menyerong)
3 batang sayur kailan(potong kecil)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar cili giling
Sebiji telur
Setengah biji limau nipis(ambil jusnya)
Sedikit lada sulah
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
Sedikit ajinomoto(pilihan)
1 mug air
Minyak untuk menumis
Caranya
Perap udang dan isi ayam dengan sedikit lada sulah.
Tumbuk bawang merah bersama bawang putih, dan cili padi.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga naik minyak(berbau wangi bawang). Masukkan cili giling dan kacau seketika.
Ketepikan bahan tumis ke tepi kuali(tak perlu keluarkan), dengan minyak yang berbaki sedikit tu masukkan telur dan kacau supaya sedikit masak.
Gaulkan semua dengan bahan tumis tersebut.
Masukkan udang dan isi ayam. Kacau biar hampir masak.
Masukkan sos tiram dan kicap.
Masukkan air dan sayur campur, jus limau nipis, gula, garam dan sayur kailan(kalau nak masukkan ajinomoto pun ok)
Biarkan sedikit mendidih. Masukkan fish cake.
Masukkan bihun dan bawang besar.
Kacau biar sekata dan masukkan mee serta buah tomato..
Kacau sehingga airnya kering dan bihun kelihatan masak.
Boleh diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment