Bahannya
Secawan biji sagu(rendam setengah jam dan toskan)
1 liter air
2 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna merah
Didihkan air bersama daun pandan dan masukkan sagu.
Kacau sehingga berkilat dan tiada bintil-bintil putih.
Masukkan pewarna. Kacau.
Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu dalam acuan.
Sejukkan.
Air gula melaka
Bahannya
2 keping gula melaka
1 cawan air
Sehelai daun pandan
Masak kesemuanya sehingga gula melaka hancur dan air sedikit pekat.
Angkat dan sejukkan.
Santan
1 cawan santan
1/2 sudu besar tepung beras(dibancuh dengan sedikit air..bagi yang mahu cair tak perlu letak)
Secubit garam
Masukkan semua bahan dan masak hingga sekali mendidih. Angkat.
Bahan tambahan
Jagung dalam tin.(letak sesudu apabila hendak makan)
Cara menghidang
Masukkan santan dalam diikuti air gula melaka dan keluarkan sagu dari acuan.
Masukkan sesudu jagung tin.
Siap untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment