translate

Sunday 24 August 2014

Triffle Gula Hangus

bahannya
A
3 sudu besar gula pasir
5 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan air
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila

Sediakan pengukus, dan panaskan air.
Di dapur yang berlainan, panaskan loyang, goreng gula dengan api yang perlahan sehingga perang dan mencair.  Padamkan api.
Pukul telur hingga berbuih, masukkan susu, air tepung jagung dan vanila.  Pukul sekadar semuanya sebati.
Tuang pada gula hangus yang telah mengeras tadi.
Masukkan ke dalam pengukus.
Kukus selama 45 minit.
Angkat dan sejukkan

B
!/2 bungkus kristal jelly
200ml air panas
(ikut proses seperti yang tertera dikotaknya)

Campur keduanya dan tuang ke atas A,  Biarkan sejuk dan beku.(ada yang hanya perlu dicampur dengan menggunakan air panas sahaja dan ada yang perlu dimasak sehingga mendidih terlebih dahulu)

C
40gm tepung kastad(jenama Bird)
120ml susu cair
350 air
4 sudu besar gula pasir

Masak kesemuanya atas api sederhana dan bila mendidih tuang ke atas lapisan B
Sejukkan di dalam peti sejuk.

P/s lebih sedap dimakan bersama buahan campuran dalam tin.

1 comment: