translate

Thursday 7 August 2014

Nasi Goreng Ikan Masin

Bahannya
Nasi dingin dari 2 pot beras (peroikan)
Sekeping isi ikan talang masin(potong kecil-kecil dan dibersihkan dan ditoskan..kakyah masa sekeping pun bersihkan dulu dan lepas potong kita lalukan diair dan ditoskan)
Udang segar(kupas kulitnya dan ditinggalkan ekornya)
Sotong(potong bulat)
Isi ayam(potong kecil)
5 ulas bawang putih(tumbuk)
4 biji cili padi(potong nipis-nipis)
3 batang kacang panjang(potong macam nak buat ulam nasi kerabu)
Sedikit taugeh
3 sudu besar sos tiram
Sebiji telur
Lada sulah
Gula dan garam
Bawang goreng
Minyak untuk menumis

Caranya
Tumis bawang putih bersama cili padi sehingga sedikit kekuningan.
Masukkan ikan masin dan kacau sehingga ikan masin kelihatan sedikit garing/bertukar warna kekuningan.
Masukkan juga lada sulah dan perah sedikit limau nipis ke dalamnya.
Ketepikan bahan tumis tu ketepi kuali(masih dalam kuali lagi tu..) dan pecahkan telur..kacau
Bila telur kelihatan masak dan hancur gaul sekali dengan bahan tadi.
Masukkan udang, sotong dan ayam(kalau kakyah bila kita masukkannya saya masukkan lada sulah keatas udang dll tu untuk perisakan udang, sotong dan isi ayam tu)
Kacau biar kelihatan masak semuanya.
Masukkan sos tiram, gula dan sedikit garam.
Masukkan kacang panjang dan taugeh.
Masukkan juga nasi dingin.
Gaul dan kacau biar sebati semuanya.(masak nasi goreng jangan cepat sangat biar rencah2 tadi bergaul mesra dengan nasi.
Sebelum angkat letak sesudu dua bawang goreng.


No comments:

Post a Comment