translate

Friday, 1 August 2014

Butir Nangka

Bahannya
Secawan tepung beras pulut
1/2 cawan air diblender dengan 2 helai daun pandan dan ditapis
Secubit kapur(dibancuh dengan air daun pandan tadi dan ditapis lagi)
Untuk menambahkan warna hijau titikkan pewarna hijau dalam air tadi

Caranya
Adun tepung pulut dengan air tadi supaya menjadi ketulan yang lembut(air jangan tuang sekali gus)
Bulatkan kecil-kecil.
Masak air sehingga mendidih dan masukkan bulatan kecil adunan tadi.
Masak sehingga ia timbul dipermukaan air.
Angkat dan toskan.

Kuah
Bahannya
1 ulas bawang merah(mayang)
1/2 inci halia(mayang halus)
1/2 sudu besar halba
2 cawan santan
Sehelai daun pandan
4 sudu besar gula
Secubit garam
1 sudu teh tepung jagung.(bancuh dengan sedikit air)

Caranya
Masak santan bersama daun pandan, bawang, halia dan halba.
Masukkan gula dan sedikit garam.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan bila sekali mendidih terus di angkat.
Masukkan butir nangka tadi

No comments:

Post a Comment