translate

Thursday 22 December 2011

Nasi Dagang dan pelengkapnya




Nasi Dagang
3 cawan beras pulut
2 cawan beras biasa
3 ulas bawang merah
seinci halia
1 gelas santan pekat
1 gelas santan cair
gula dan garam
2 sudu besar halba

caranya
1 Basuh campuran beras tersebut dan rendam semalaman.
2.Toskan dan kukus sehingga ianya masak(dengan api yang kuat)
3. Keluarkan dari pengukus dan digaul bersama santan cair yang telah dicampur bersama halba, bawang yang telah dimayang nipis , halia yang dipotong nipis, gula dan garam.
4. Kukus semula dan biarkan seketika.(sehingga naik wap)
5. Angkat dan masukkan ke dalam bekas dan digaul dengan santan pekat yang telah dicampur lebihan bawang, halia, halba, gula dan garam.

Kari Ayam
Seekor ayam yang telah dipotong dan dibersihkan.(bersihkan dengan cuka untuk menghilangkan hanyir)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas pelaga hindi
3 atau 4 sudu besar rempah kari ayam(alagapas atau babas)
1 sudu besar cili giling
setangkai daun kari
2 atau 3 biji cili hijau
Santan kelapa
air asam jawa(3 sudu besar)
gula dan garam dan bahan perasa
minyak masak

caranya
1. Bawang merah, putih, dan halia diblender hingga hancur dan di tumis di dalam  minyak yang panas.kemudian masukkan daun kari dan rempah-rempah kecuali serbuk kari. Biarkan sehingga naik minyak dan berbau wangi. Masukkan cili giling dan biarkan saketika .  Kemudian masukkan serbuk rempah kari dan biarkan ia naik bau(masukkan sedikit air kalau bimbang hangit) dan seterusnya masuklah santan pekat dan seterusnya ayam.  Masukkan air asam, gula, garam dan cili hijau dan masaklah kari ayam sehingga betul-betul mendidih dan naik minyak.

Kari Ikan Tongkol
Seekor ikan tongkol/aya sederhama besar dipotong dan dibersihkan(bersihkan dengan air asam jawa)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas pelaga hindi
3 atau 4 sudu besar rempah kari ikan(alagapas atau babas)
1 sudu besar cili giling
setangkai daun kari
2 atau 3 biji cili hijau
1 sudu besar halba campur
Santan kelapa
air asam jawa(2 sudu besar)
10 keping asam gelugur
gula dan garam dan bahan perasa
minyak masak

Caranya.
1. Ikan direbus dengan sedikit air, bersama 10 keping asam gelugur dan garam(biar agak masin sedikit) menggunakan api yang kecil dan mendidih agak lama.
2. Bawang merah, putih, dan halia diblender hingga hancur dan di tumis di dalam  minyak yang panas.kemudian masukkan daun kari dan rempah-rempah kecuali serbuk kari. Biarkan sehingga naik minyak dan berbau wangi. Masukkan cili giling dan biarkan saketika .Masukkan juga halba campur..  Kemudian masukkan serbuk rempah kari dan biarkan ia naik bau(masukkan sedikit air kalau bimbang hangit) dan seterusnya masuklah santan pekat dan seterusnya ikan yang telah direbus tadi..  Masukkan air asam, gula, garam dan cili hijau dan sedikit lebihan air rebusan ikan tadi. dan masaklah kari ikan sehingga betul-betul mendidih dan naik minyak.

3 comments:

  1. sedapnya hidangan k yah ni..gambo pon cantik!

    ReplyDelete
  2. nasi dagang memang sentiasa menu pagi kami sekeluarga..itu pun bila kelapanganla...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,

    sungguh tergoda bila tengok lauk kari tu terus singgah kesini....haha mmg nampak sedap.

    ReplyDelete