translate

Thursday, 15 December 2011

Krim Puff





 resepinya sebuku buttercup,300 gm tepung gandum, 4 cawan air dan 4 biji telor...masak air 

bersama bcup hingga cair lepas tu masukkan gandum dan kacau hingga tak melekat di periuk 

Selepas itu sejukkan dan bila sejuk masukkan telur dan kacau biar rata dan lepas tu paipkan 

adunan tersebut dan bakarlah dalam masa setengah jam dengan suhu 180C.


Untuk  krim pula setin susu cair,setin air, 6 sudu(b)kastad, 10 sudu(b) gula dan sebiji telur  

Masaklah kesemua bahan tersebut sampai betul2 pekat dan atas api tu biar lama ada lah 

dekat lebih setengah jam juga sebab bila kita masuk telur, krimnya akan lambat pekat(atas api 

nampak pekat tapi ianya tidak beku bila sejuk) jadi pastikan betul-betul pekat.

Bila kulit puff masak bolehlah di belah tengahnya dan sapukan dengan krimnya dan siap untuk 

dimakann...

resepi krim puff terbaru dan cara yang lebih mudah membuatnya sila klik 

No comments:

Post a Comment