translate

Sunday, 18 December 2011

Bengkang Pandan


Bengkang Pandan

7 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula
4 cawan santan(1 cawan santan pekat dicampur 3 cawan air yang diblender dengan 3/4 helai daun pandan-tapiskan)
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Pewarna hijau

1. Kesemua bahan diblender sehingga sebati.
2.Panaskan oven dan biarkan seketika.
3. Masukkan 3 sudu besar minyak masak kedalam bekas adunan dan diletakkan di atas api. Bila minyak panas masukkan adunan yang diblender tadi dan biarkan seketika( 3- 4 minit)
4. Kemudian angkat bekas adunan tadi dan masukkan ia ke dalam oven yang telah dipanaskan tadi dan bakarlah selama 50 - 60 minit dengan suhu 180C.

3 comments:

  1. salam kak yah, ni kuih favorite seisi keluarga..tq share resipi :)

    ReplyDelete
  2. w.salam..terima kasih kerana sudi menjengah blog kak..tryla buat amat mudah dan inya allah menjadi

    ReplyDelete
  3. Thanks kak yah. dah try resepi nie dan ternyata sgt2 menjadi dan sedap. semoga mendpt rahmat dari Allah SWT buatmu kak yah...:)

    ReplyDelete