250 gm tepung roti
140ml air suam
1 1/2 sk mauripan
1 sk gula
1/2sk garam
1sb marjerin
oregano
topping(apa-apa pun yang bersesuaian)
1.Masukkan semua bahan dankalu guna MB tekan butang menu Dough dan tunggu siap dan boleh ke 4
2.Kalu uli tangan masukkan semua bahan dan uli hingga tidak melekat di tangan dan masukkan dalam plastik dan golek2kan ia selama 5 - 8 minit.Keluarkan dan uli seketika.
3Masukkan dalam bekas bertutup dan biarkan selama 1 jam. Apa bila kembang tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin,
4.bahagikan adunan kepada dua bahagian satu dicanai bulat dan bahagian yang satu lagi dibulatkan sebanyak 20 bahagian yang kecil.Bahagian yang kecil dimasukkan sosej yang dipotong kecil/nipis(sosej hendaklah direbus dahulu)
5.Letakkan ditepi adunan yang dicanai bulat tadi tak perlu terlalu rapat sebab bila menyembang ianya akan menjadi rapat2 juga.Biarkabn selama 40 minit dan sebelum bakar cucuk dasarnya dengan garfu dan topping dengan sos tomato campur chili, ketulan ayam dan udang yang telah digoreng dengan bawang putih bercampur sedit oregano,nenas, lada benggala, potongan sosej yang telah direbusmbawang besar yang telah dipotong dadu dan lapisan atas taburkan dengan parutan mozarela.Bakar selama 20 minit dangan suhu 200C dan bila masak taburkan potong dengan pisau pizza dan taburlah dengan keju permessan.
kak yah...sedapnya pizza
ReplyDeleteanak2 kita sibuk duk suh buat pizza