translate

Thursday, 15 December 2011

Roti Gulung Sosej




resepinya....500 gm tepung roti(high protien),120gm gula halus,sepeket yis mauripan,sebiji telur(pukul dgn garfu),40gm majerin(3 sudu besar),2 sudu besar water roux..kena wat dia dulu sebab nak sejuk cara wat..50gm gandum masak dengan 250 gm air bila pekat tutup api(masak guna api slow) yang lebih simpan tempat biasa dlm peti ais,setengah sudu kecil garam,30 gm susu tepung dan lebih kurang 250ml air suam cara wat masukkan semua dan uli nak guna BM pun boleh guna tangan lagi baik (guna anugerah tuhan) bila tak melekat kat tangan masukkan dalam plastik dan dilenyek2 3 hingga 4 minitdi atas permukaan keras pas tu keluarkan dan uli semula seminit dua dan tutup selama 1 jam...pas tu tumbuk2 dan uli seminit dua pulak dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil biarkan 20 minit dan sebealum tu sosej direbur dulu dan dibiarkan sejuk dan setiap satu potong diua....adunan roti tadi tu setiap satunya ditorak(nipiskan) dan bahagian bawahnyadilipat (nampak macam segitiga torak balik ia jagi atat besar dan bawah memanjang dan sempit) bahagian atas yang luas tu letakkan sosej tadi dan gulunglah dan di biarkan 40 minit atas dulang tu alas kertas macam wat kek bila cukup masa ambil sebijik telur lain kacau sedikit dengan susu segar ko atau pekat ko(sesudu dua ) sapu atau glisskan atas roti tadi dan dibakar dalam ketuhar yang siap panas doh selama 20 minit api oven macam wat kek laaa lepas siap sapu dengan majerin atasnya untuk lagi comel dan bubuh sos dan mayonis..siap...

No comments:

Post a Comment