Ketupat Sotong
Sekilo sotong segar
Secawan beras pulut
santan(cukup untuk menutupi sotong masa merebusnya nanti)
2 keping gula melaka(kampung punya)
2-3 sudu besar gula
Sedikit garam
Daun Pandan
Beberapa kuntum bunga cengkih
Caranya
1.Terlebih dahulu rendam pulut yang telah siap dibersihkan bersama dengan santan lebih kurang 10 minit.
2.Masukkan beras pulut tadi kedalam sotong yang telah siap dibersihkan. Masukkan lebih kurang separuh penuh sahaja.
3.Masukkan ke dalam periuk dan masukkan juga lebihan santan tersebut, daun pandan, bunga cengkih dan gula melaka dan sedikit garam. Apabila mula mendidih, kita masukkan gula dan dengan api yang perlahan biarkan ia sampai kuahnya agak pekat
salam kenalan...i follow blog ni...sedap sotong tu...
ReplyDeletetengah try resipi nih kat dapur skrg...nak tunggu pekat je lagi...selalu wat x letak gula melaka n gula..try resipi baru..
ReplyDelete