translate

Tuesday, 15 May 2012

Behun campur Mee Goreng

Setengah bungkus behun direndam sehingga lembut
100gm mee kuning dibasuh dengan air terlebih dahulu untuk mengeluarkan kapur dan pewearna kuningnya.
4 ulas bawang putih
1 biji telur
beberapa ekor udang
Beberapa ketul daging dipotong kecil-kecil
Beberapa batang sawi (dipotong kecil)
1 biji lada merah (dipotong kecil)
2 biji cili api (ditumbuk kasar)
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar cili giling
1 biji limau nipis
serbuk lada putih
2 cawan air
Bawang goreng

Bawang putih diketuk dan cili api ditumbuk kasar.
Tumis dengan 3 atau 4 sudu besar minyak masak sehingga berbau wangi.
Masukkan cili giling dan kacau seketika.  Kemudian masukkan telur dan dikacau-kacau.
Masukkan juga daging dan udang.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap dan secawan  air.
Biar mendidih dan masuklah sayur, gula dan sedikit garam.
Perah limau nipis dan masuklah beehun.  Kacau seketika dan kemudian masukkan  mee kuning..
Kacau biar serata dan masukkan juga lada merah dan serbuk lada putih.dan juga bawang goreng.
Tambah gula garam kalau tak cukup rasa.
Kacau sehingga beehun kita masak.
Boleh dihidangkan dengan hirisan hiasan yang sesuai.

No comments:

Post a Comment