translate
Friday, 25 May 2012
Mee Kari
Bahan-bahannya
1/2 kilo mee kuning
direndam seketika dengan air panas dan disiram dengan air biasa dan ditoskan
Kari
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit halia
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar udang kering
Beberapa ekur udang segar
Beberapa potongan kecil ayam
2 biji kentang
5 cawan santan
3 sudu besar rempah kari daging
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
sebatang kulit kayu manis
3 sudu besar air asam jawa
gula dan garam
Daun kari
Bawang dan halia diblender.
Panaskan periuk dengan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari.
Masukkan bahan blender dan cili giling. Biar naik bau.
Udang kering ditumbuk kasar dan dimasukkan dalam bahan tumis tadi.
Masukkan serbuk kari yang telah dicampur sedikit dengan air. Biarkan naik minyak dan berbau wangi.
Masukkan santan dan juga ketulan ayam tadi.
Masukkan air asam jawa, gula dan garam dan juga ubi kentang yang telah dpotong kecil.
Biar sampai mendidih dan masukkan udang..
Biar betul-betul mendidih dan naik minyak dilapisan atas santan.
rasalah rasanya dan tambah apa yang patut.
Bolehlah diangkat.
Bahan tambahan
telur rebus
Bawang goreng
Tomato dicelur seketika
Sawi dicelur seketika
Tauhu digoreng dan dipotong kecil
Limau nipis
Daun Bawang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedap ni Kak Yah. Banyak bahan di dalamnya. Dah tak perlu makan nasi kalau makan mi kari ni. Pandai Kak Yah masak. Menepati citarasa saya.
ReplyDeleteterima kasih..anak-anak dan suami memang suka makan mee kari dan dengan adanya udang kering dalam karinya menambah kesedapan mee kari ini...
ReplyDeleteadda suka sgt mkn mee kari...tp xpernah lagi buatnya..nk mintk copy resepi yer...
ReplyDelete