translate

Thursday, 3 May 2012

Strawberry Mashmellow





300gm gula pasir
120ml air
240gm golden sirup
1 sudu kecil esen vanila
1 sudui besar strawberri emulco

40gm geletin
120ml air sejuk
Campur keduanya dan ketepikan

1 sudu besar gula ising
4 sudu besar tepung jagung\
Ayak keduanya

Masak gula pasir, golden sirup dengan air sehingga mendidih (biar betul-betul mendidih)
Angkat dan masukkan kedalam campuran geletin tadi.  Masukkan esen vanila dan straberri emulcu.  Putar dengan kelajuan sederhana pada mulanya dan beralih kepada kelajuan tinggi.  Putar selama 10 hingga 15 minit atau ianya betul-betul pekat.
Sapu loyang dengan minyak, kemudian curahkan mushmellow tersebut.  Simpan semalaman .
Apabila mashmellow sudah beku sapukan lapisan permukaann dan dasarnya dengan campuran gula ising dengan tepung jagung
Potong memanjang dengan pisau pizza dan gunting kecil-kecil.  Salut dengan campuran gula ising tadi.

6 comments:

  1. asslm Kak Yah...macam best aje tgk mashmallow bile dibuat sdri...QH nk amik resepi ni yer...

    ReplyDelete
  2. w.salam..memang seronok buat sendiri..lagi pun senang aja..terima kasih moga resepi diperpanjangkan kepada orang-orang lain...

    ReplyDelete
  3. Tak la risau sgt kl wat sdri ni kan. Kl kat kedai risau ngan status halal tu

    ReplyDelete
  4. Akak kl bleh buang la verification word untuk comment ye

    ReplyDelete
  5. ank2 suke mkn mashmallow tp x reti nk buat ..dah ade resepi dr Kak yah ... blh lah cuba ..thanks Kak yah .. semoga pahala kak yah berpanjangan ..insayallah ..amin ..

    ReplyDelete
  6. mummy tak pernah buat mashmallow, ape lagi merasa nye, lihat recipe Kak yah ni memangil mangil pula untok mencuba...... mummy copy ye kak yah, nak cuba buat....Thanks

    ReplyDelete