translate

Monday, 21 May 2012

Kerabu Peria

Sebiji buah Peria
Setengah biji mangga muda
Sedikit perut lembu yang telah siap direbus
2 ekor ikan selayang yang telah direbus
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Sedikit halia
3 sudu besar kelapa goreng
1 sudu kecil lada hitam
Santan pekat
1 sudu teh cuka
Gula dan garam
2 biji limau nipis

Buah peria dibuang bijinya dan dihiris nipis serta direndam swekejap dalam air yang telah dimasukkan dengan sesudu garam.
Toskan dan diperah peria tersebut9kalau kak lakukan berulang kali perah dan masukkan semula dalam air biasa dan terus perah semula)
Bawang merah, putih, halia dan lada hitam ditumbuk hingga lumat, kemudian masukkan gula(1 sudu besar) dan juga sedikit garam.
Ikan dibuang tulangnya dan ditumbuk sedikit bersama bawang tadi.
Gaulkan ke dalam peria tadi dan masukkan sedikit cuka.
Masukkan perut lembu yang telah dipotong kecil dan juga mangga muda (disagat)
Kelapa goreng ditumbuk sedikit dan digaul kedalam peria tadi.
Masukkan juga santan pekat dan masukkan air limau nipis ke dalamnya juga.
Rasalah gula dan garam dan tambah apa yang patut.

3 comments:

  1. Assalammualaikum Rogayah, menarik ni. Selalunya kalau kak pb masak peria, asyik goreng je. Bosan. Nanti kak pb nak cuba resipi ni. Cuma nak tanya, peria tu tak perlu rebus ye? main perah2 je nampaknya tu...

    ReplyDelete
  2. emmmm sedapnyeee ilah jy suka peria pahit gitu..t.kasih kongsi idea kerabu nie lom perna makan lagi leh cuba nanti..

    ReplyDelete
  3. memang kita hanya perah aja...tak perlu rebus...

    ReplyDelete