translate

Thursday, 3 May 2012

Puding Cocktail




1 1/2 tin susu cair
1  tin air dari buah dalam tin
1 biji telur dipukul dengan garfu
beberapa kuntum bunga cengkih
Gula
Sedikit garam
Campurkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih (bila nampak sekali mendidih terus matikan api..jangan berketul)

Agar-agar
1/2 tahil agar-agar kering
5 gelas air
Gula (4 senduk)
Masak agar-agar bersama air dan gula sehingga kesemuanya hancur dan bolehlah dibahagikan dalam beberapa bekas dan warnakan mengikut warna masing-masing

Kastad
3 sudu besar tepung kastad
1/2 gelas susu cair
2 1./2 gelas air
3 sudu besar gula
Kacau semuanya atas api yang perlahan sehingga pekat dan mendidih dan sejukkkan dalam bekas.

Agar-agar yang telah beku dipotong kecil-kecil, begitu juga dengan kastad.
Campurkan kesemuanya dan ditambah juga dengan buahan tin dan juga ais kiub.

4 comments:

  1. Nampak sedapnya. Menyelerakan gitu

    ReplyDelete
  2. mudah disediakan dan amat menyelerakan..nyaman...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya cocktail.....kalau ada depan mata ...slurrp...slurrppp...nak nata de coco lebih!

    ReplyDelete
  4. yum!!!yum!!yum!!
    sedap ni...
    mst cuba wat..
    tengs..

    ReplyDelete