translate
Tuesday, 8 May 2012
Ciffon Blueberry Cupcake
5 bji putih telur
1 sudu teh krim of tartar
80gm gula kastor
Cara Merringue...
Pukul putih telur bersama krim of tartar dan kemudian masukkan gula. Pukul lagi sehingga beku atau kental(bila diterbalikkan tidak jatuh)
5 biji kuning telur
30gm gula kastor
40ml minyak jagung
40ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
60gm tepung kek
25gm tepung kastad
1 sudu teh beking powder(kesemua tepung dan beking powder diayak bersama)
Inti
Blueberry filling
Pukul telur bersama gula hingga sedikit kembang. kemudian masukkan minyak dan susu. Pukul lagi seketika.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi. Kacau.
Masukkan putih telur tadi(merringue) ke dalam adunan kek dan kacau secara kaup dan balik.
Panaskan oven terlebih dahulu.
Masukkan dalam cupcake dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180C .(5 minit pertama guna api bawah sahaja dan bakinya guna api atas dan bawah)
Masukkan blueberry filling dalam piping aising (guna nozel muncung) dan paipkan dalam cupcake kita(tekan masa panas-panas..jadikan inti di dalam cupcake kita)..Ini pun macam hokkaidoi cupcake juga..ada larva dalam kerak bumi....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam...kek nampak mcm hokkaido chiffon cupcakes..thanks kongsi resepi..
ReplyDeletebetul la tu cuma yang ini kita letak inti bluebeeri aja..
ReplyDeleteSalam Kak..saya nie peminat kek chiffon..saya ambil resepi nie ye..
ReplyDelete