500 gm tepung roti
260ml air suam
3 sk mauripan
3sk gula
1/2sk garam
2sb marjerin
Sebiji telur
1.Masukkan semua bahan dan kalau guna bread maker tekan butang menu Dough dan tunggu siap dan boleh ke no. 4
2.Kalau uli tangan masukkan semua bahan dan uli hingga tidak melekat di tangan dan masukkan dalam plastik dan golek2kan ia selama 5 - 8 minit.Keluarkan dan uli seketika.
3Masukkan dalam bekas bertutup dan biarkan selama 1 jam. Apa bila kembang tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin,
4.Tumbuk dahulu adunan . Jadikan adunan kepada bahagian yang lebih kecil. Bulatkan adunan yang kecil-kecil dan masukkan inti yang sesuai...(yang ni kak masukkan inti sardin)
Rehatkan seketika di atas dulang yang telah dilapis dengan kertas selama 1/2 jam.
Apabila adunan telah mengembang bolehlah digoreng dengan api yang sederhana sehingga kekuningan.
Amboi..gebunya roti goreng kak yah, i like!
ReplyDeleteSalam kak.
ReplyDeletepagi lgi dah nmpk roti nih...! sure sdap punya nih...!
terima kasih... Puas makan roti biasa jarang2 makan roti goreng best jugak..
ReplyDelete