translate
Thursday, 26 April 2012
Bingka Berlauk
Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 cawan santan
3 biji telur
Pewarna kuning
Sedikit minyak
Bahan B
Beberapa ketul daging dikisar
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato
2 sudu besar bawang goreng
1 biji lada merah
Setangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kari
1/2 cawan parutan ceddar
Gula dan sedikit garam
Blender kesemua bahan A dan kemudian panaskan loyang bersama minyak di atas dapur dan tumislah bahan blender tersebut (minyak jangan banyak sekadar 2 atau 3 sudu besar). Biarkan sekejap atas dapur atau sehingga berbau sedikit hangit.
Sementara itu panaskan ketuhar dan apabila adunan bingka tadi berbau sedikit hangit bolehlah dipindahkan ke dalam keatuhar dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180C.
Sementara menunggu bolehlah kita memasak lauk untuk lapisan atasnya.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih yang telah dihiris halus bersama bawang besar yang telah dipotong dadu. Biar sampai layu dan bolehlah dimasukkan daun kari dan juga serbuk kari daging. Kacau seketika. dan masukkan juga daging dan kacau sehingga hampir masak. Kemudian masukkan tomato dan lada merah yang telah dipotong kecil.. Masukkan juga daun bawang dan rasalah manis dan masinnya.. Bolehlah diangkat.
Setelah bingka kita 20 minit bolehlah dikeluarkan dari ketuhar.
Tabur sedikit parutan ceddar dan inti daging dan tutup lebihan ceddar di atasnya.
Bakar semula selama 30 minit atau sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam ziarah...sedap nmpk bingka tu.. biasa buat yg manis jer...
ReplyDelete