translate

Sunday, 22 April 2012

Kek Keju Koko




Bahan-bahan
200gm mentega
130gm krim keju
150gm gula halus
200gm tepung kek
1 sudu teh beking powder
4 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besat serbuk koko
2 sudu besar air suam

Pukul mentega, krim keju dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.  Biar sebati. masukkan juga esen vanila.
tepung kek diayak bersama beking powder dan dimasukkan dalam adunan tadi.  Gaul menggunakan senduk dan biar rata.
Bancuh serbuk koko dengan air suiam.
Alas loyang yang digliss dengan margerin dengan kertas kek.
Masukkan  adunan  ke dalam loyang dan simpan sedikit lebihan untuk dicampur dengan campuran koko tadi.
Masukkan campuran adunan kek dengan koko dan masukkan juga dalam loyang tadi dan gaulkan sedikit supaya membentuk corak di dalamnya.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu .  Bakar selama 1 jam dengan suhu 180C.  (mula-mula guna api bawah dahulu dan bila minit berbaki 35 minit boleh guna api atas dan juga bawah.

4 comments:

  1. krim vanila tu yg mcm mna yew

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. krim keju ni fungsinya macam marjerin dan juga mentega tapi untuk kek2 keju kita kena guna krim keju.

      Delete