translate

Saturday, 7 April 2012

Chiffon Pulut Hitam



7 biji kuning telur
75gm gula halus
1 sudu kecil esen vanila
50gm tepung gandum
100gm tepung pulut hitam
1 sudu teh beking powder
150ml santan pekat
3 sudu besar minyak sayur
7 biji putih telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh krim of tartar
125gm gula pasir

Didihkan santan dan biarkan sejuk
Pukul kuning telur bersama gula dan esen vanila hingga kembang.
Ayak tepung gandum,tepung pulut hitam dan beking powder.
Masukkan tepung yang telah diayak, santan dan minyak sayur.Pukul sampai sebati.
Pukul putih telur bersama garam dan krim of tartar sampai beku dan masukkan sedikit demi sedikit gula pasir sambil memukul dan biar kesemuanya pekat dan beku.
Masukkan putih telur ke dalam adunan kuning telur tadi dan di adun sehingga rata.
Tuang dalam loyang kek chiffon yang tealah dialas kertas kek dan bakar sehingga 1 jam dengan suhu 180C.

2 comments:

  1. As salam Rogayah...terus terang, akk takut skit kalau buat kek chiffon mcm ni....hehe...ada pengalaman x mnjadi. Cantik je naik kek tu....mesti lembut.

    ReplyDelete
  2. Biasa boh coco ni tepung pulut hitam.tq share resepi.

    ReplyDelete