translate

Sunday, 19 February 2012

Ayam Kurma

Setengah ekor ayam
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Setengah inci halia
1 biji bawang besar
3 cawan santan
2 biji ubi kentang
2 biji lada hijau
3 sudu besar serbuk kari kurma
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buat pelaga
setengah helai daun pandan(kalu nak bubuh)
2 keping asam gelugiur
Gula dan garam
Minyak masak

Ayam dicuci dan dibersihkan dengan cuka untuk menghilangkan bau dan bersihkan sekali lagi.
Bawang merah, putih dan halia diblender.
Tumis bahan blender.  Apabila naik minyak masukkan rempah kasar dan juga serbuk kari kurma.  Tambah air untuk tidak hangit.
Bila nampak naik minyak masukkan santan dan juga ayam..
masukkan juga asam keping dan juga kentang yang telah dikupas dan dibelah dua.
Biar sampai mendidih.  Bila mendidih masukkan gula dan garam dan juga lada hijau tadi(kalu mahu masukkan daun pandan bolehlah masuk pada ketika ini)
Biar mendidih dan nampak sedikit pekat.  Masukkan bawang yang telah dipotong bulat.
Rasalah manis masinnya dan bila betul-betul masak bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment