Kare Pan(terima kasih pada Ros Jintan Manis dan doa kak,... ros dilindungi Allah walau di mana berada)
300gm tepung roti
100gm tepung gandum
3 sudu besar shortening
1 biji telur
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
160ml susu air suam
2 sudu kecil mauripan
1. masuk semua bahan tersebut dan kalau guna BM ikut mengikut aturan BM(bread Maker).
2. Kalau guna BM tekan On untuk bread dough dan bila sudah siap boleh ke aturan 4.
3. Kaedah tangan. Uli semua bahan tersebut hingga tak lekat ditangan(masa menguli tak sampai pun 5 minit). Selepas itu masukkan ke dalam plastik adunan tersebut dan digolek-golek atas permukaan meja contohnya sehingga lebih kurang 5 minit atau adunan nampak elastik. Keluarkan adunan dan uli semula. Simpan adunan dalam bekas tertutup atau kain sedikit lembab selama 40 minit(kalau boleh letak tempat yang terkena cahaya matahari). Biarkan naik 2 kali ganda dari saiz asal.
4.Keluarkan adunan dan ditumbuk-tumbuk adunan yang kembang tadi dan diuli biar jadi bulat semula
5. Bahagikan adunan kepada bahagian-bahagian yang kecil dan biarkan selama 20 minit.
6. Masukkan inti kentang dan bulatkan kemas-kemas supaya inti terpelihara di dalamnya.
7.Pukul telur dengan garfu dan celup kare pan dan kemudian golek-golekkan ke atas serbuk roti dan letakkan di atas dulang yang dialas dengan kertas minyak. Biarkan selama 40 minit lagi.
8. Goreng kare pan sehingga kekuningan dan toskan.
Inti Kentang
5 biji kentang (dipotong dadu)
100gm daging dan dikisar
5 ulas bawang merah(diblender)
2 ulas bawang putih(diblender)
Sedikit halia(diblender)
3 sudu besar rempah kari daging
2 tangkai daun kari
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar cili giling
Sebiji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar asam jawa
Gula dan Garam
1. Panaskan sedikit sahaja minyak.
2.Tumis bahan blender
3. Masukkan rempah kasar, dun kari dan lada giling.
3.Masukkan rempah kari. dan daging kisar.
Masukkan sedikit air dan masukkan kentang.
4.Tambah lagi air dan biar kentang empuk.
Masukkan air asan jawa, bawang besar, gula dan garam.
Biar sampai masak dan sedikit kering.
No comments:
Post a Comment