translate

Friday, 24 February 2012

Kek Sarang Semut


Terima kasih pada pemberi resepi ini yang kak ambil dalam FB ...mintak maaf kerana kak kongsi dengan semua orang...
Bahan-bahannya
A
1 cawan gula
1 cawan air
2 sudu besar margerin

B
4 biji telur
1 sudu teh beking powder
1 sudu teh soda bikabonat
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat

Caranya
Masak gula hingga hangus dan keperangan.  Kemudian masukkan air dan margerin.  Kacau sehingga cair dan sebati kesemuanya.
Putar telur hingga kembang kemudian masukkan susu pekat dan putar lagi seketika.
Tepung gandum bersama beking powder dan soda bikabonat diayak bersama.
Masukkan ke dalam adunan telur dan putar hingga sebati.
Masukkan bahan A  ke dalam bahan B dan biar sebati
Simpan dalam bekas yang telah disapu margerin (bekas bakas kek kita) selama 4 jam.
Bakar selama 45 minit dengan suhu 180 C
(pastikan semasa memutar dengan mixer kita putar satu hala sahaja)

No comments:

Post a Comment