translate

Friday, 10 February 2012

Sambal Tumis Sotong Air

Seekor sotong air sederhana besar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Setengah labu bawang besar
4 sudu besar cili giling
Sedikit belacan
2 sudu kecil asam jawa
4 sudu besar santan pekat
Setengah keping gula melaka
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Sotong air dipotong kecil-kecil dan dibasuh dan ditoskan.
bawang merah, putih dan halia diblender.
Panaskan minyak dan tumislah bahan blender dan masukkan cili giling.  Tumis biar betul-betul naik minyak, kemudian masukkan belacan.  Kacau lagi dan seterusnya masukkan gula melaka dean air asam jawa.
Masukkan sotong air dan juga santan (tak masukkan pun tak apa)  Biarkan hampir kering.
Masukkan gula, garam dan bawang besar yang telah dipotong nipis.
Bila nampak sedikit berkilat bolehlah diangkat.


No comments:

Post a comment