translate
Tuesday, 14 February 2012
Kari Kepala Ikan Merah
Seketul kepala ikan merah dibersihkan dengan asam jawa.
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu teh halba campur
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu teh cili giling
Setangkai daun kari
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 biji cili hijau
1 sudu besar asam jawa
3 cawan santan
Minyak untuk menumis
Kepala ikan merah dibersihkan dengan asam jawa dan dibersihkan dengan air biasa selepas itu.
Bawang merah, putih dan halia diblender.
Tumis bahan blender dan bila naik bau masukkan daun kari dan rempah kasar.
Selepas itu masukkan halba campur. Kacau seketika.
Masukkan rempah kari(serbuk) dan cili giling (kalau perlu masukkan sedikit air)
Bila nampak naik minyak masukkan santan.
Masuklah selepas itu kepala ikan merah dan cili hijau.
Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam.
Biar mendidih dan naik minyak (lebih sedap kalau kita masak ia lebih lama dan kuahnya nampak pekat dan berminyak)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment