Suku ekor ayam saiz kecil (dipotong kecil-kecil)
10 - 15 ekor udang
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu besar cili giling
1 sudu besar udang kering
3 sudu besar rempah kari daging
2 tangkai daun kari
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cawan santan (1 1/2 cawan santan pekat dan selebihnya dicampur air)
1 sudu besar asam jawa
Gula dan garam
Ayam dan udang dibersihkan dan ditoskan.
Bawang merah, putih, halia dan udang kering diblender
Panaskan minyak dan tumiskan bahan blender. Bila naik minyak masukkan cili giling dan kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
Sselepas itu masukkan daun kari dan serbuk kari (tambah sikit air) kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan, air asam jawa dan diikuti ayam tadi.
Biarkan sekali mendidih, masukkan udang basah.
Masukkan gula dan garam dan biarlah mendidih hingga betul-betul masak (naik minyak dan lapisan atas gulai kari kemerahan)
Pelengkap
Telur rebus
Bebola ikan (digoreng)
Fish cake (digoreng)
Kentang rebus
Sawi dan taugeh(dicelur)
Lada merah
Tomato (dibelah 4 dan direndam dalam air panas)
Daun sup
Bawang goreng
Tauhu (digoreng)
No comments:
Post a Comment